Wystawcy przygotowali wiele atrakcji dla odwiedzających:
FESTIWAL JAJ - specjalne stanowisko, na którym odwiedzający będą mogli kupić nie tylko kurze jaja, ale też gęsie czy strusie. Oprócz tego wielki wybór gotowych pisanek.
WIELKANOCNE ŚNIADANIE z Rynkiem Smaku - Magdalena Walichniewicz z katowickiej restauracji Baclava poprowadzi pokaz kulinarny, w trakcie którego przygotuje trzy propozycje klasycznych śniadań tureckich. Podstawą oczywiście są jajka. W trakcie pokazu będzie z nią Anar Ahmedli, azerski kucharz, który również pracuje w Baklavie. Swoje uwielbienie dla smaków dalekich państw wyraża w kuchni.
Gra terenowa „ALE JAJA” - akcja szukania jajek ukrytych na Rynku Smaku i halach Obroki w formie mini gry terenowej dla dzieci i młodzieży,
SMAKowita PISANKA - warsztaty z robienia pisanek. Przygotuj z nami piękną pisankę z ekologicznych jaj dostępnych na Rynku Smaku.
Rozkład jazdy na sobotę:
10:00 – Pierwsza tura gry terenowej – max. 10 uczestników.
11:00 – Warsztaty pisankowe
11:00 – Pokaz kulinarny kuchni tureckiej - BAKLAVA
12:00 - Druga tura gry terenowej – max. 10 uczestników.
Rynek Smaku na Obrokach w Katowicach to nowa lokalizacja na ekologicznej mapie Katowic. Miejsce, gdzie zdrowa żywność łączy siły z regionalnym smakiem. Rynek Smaku to miejski bazar, na którym można zakupić zdrowe produkty - pochodzące z ekologicznych upraw i składników.
Restauracja Baklava jest prawdziwie turecko-azerskim miejscem na gastronomicznej mapie Katowic. Tam można poznać, czym jest baba ganoush, lahmacun czy pide patlican. Właścicielką jest Magdalena Walichniewicz. Swoje uwielbienie dla smaków dalekich państw wyraża w kuchni.
Gdzie i kiedy?
Sobota 27.03.2021
Wielkanoc z Rynkiem Smaku: godz. 10:00 - 14:00
Katowice, ul. Obroki 130, Hala nr 1. Brama nr 9.
Rynek Smaku działa w soboty w godzinach od 09:00 do 15:00 oraz w niedziele od 9:00 do 13:00.